Genombrott för träbyggandet
– Vi är mitt i genombrottet för träbyggandet och vi glädjer oss det stora och positiva intresset. Industrin växlar upp och bygger ut vilket skapar en stor potential som vi kommer att se effekterna av de närmaste åren. Det känns väldigt bra och det är verkligen fullt ös nu, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.
Sveriges Träbyggnadskansli verkar för att moderna träbyggnader ska användas i högre utsträckning på den svenska byggmarknaden.
Flerbostadshus i trä har ungefär hälften så stor klimatpåverkan som betonghus. En stor del av utsläppen sker under byggfasen. Medan det finns krav på energieffektivitet i färdiga hus finns det inga krav eller gränser för klimatpåverkan under byggprocessen.
– Jag tror att det kommer att bli krav på detta. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska titta på hur man ska kunna införa klimatkrav i byggprocessen. Frågan är komplex, men också väldigt enkel. Det finns inget snabbare sätt att åstadkomma effekter och resultat mot våra nationella klimatmål än att minska den klimatpåverkan som kommer från byggprocessen eftersom den utgör så stor del. Träbyggnadsteknik innebär beprövade metoder och känd teknik, det är inget hokus pokus.
Byt spår nu!
– Det är bara att byta spår och göra det nu. För att komma åt styrmedlet gäller att börja med att kräva redovisning av klimatpåverkan och sedan sätta krav. Att börja titta på och pröva redovisning är en bra start, säger Susanne Rudenstam.
Hon tror att den här utvecklingen blir självklar och att hela industrin vet att den kommer. Byggindustrin har sina rutiner och sina beprövade tekniska lösningar och leverantörer. Om man inte skärper kraven på dem att ändra byggteknik kommer det inte att ske. Det måste finnas incitament för att ställa om byggsektorn.
– Byggindustrin vet att de inte att kommer undan. Så småningom kommer det att bli skall-krav som säger att du inte får ha en för stor klimatpåverkan totalt sett på hela projektet. Hur kan man nå det? Jo, genom att projekt med lägre klimatpåverkan faktiskt vinner upphandlingarna!
Krav på klimatprestanda
– Jag är faktiskt av uppfattningen att man inte ska ställa krav på trä i upphandlingar, utan krav på klimatprestanda. Helheten måste med och alla aspekter av hållbarhet ska finnas med, betonar Susanne Rudenstam.
En tydlig trend just nu är den snabba utvecklingen av det industriella byggandet.
– När man börjar få litet skala på det får man ut effekterna av det industriella byggande. Det gör att det är industriella byggare som tar de stora upphandlingarna i hög grad. Något annat som sker nu är att den konventionella byggindustrin börja bygga i trä. Utveckling av KL-trä bidrar till att vi ser trä i en mängd andra tillämpningar, inte bara i bostäder, utan även i till exempel kontor, sjukhus och skolor.
Hur viktig är den utveckling vi ser nu med att allt fler skogsbolag satsar på egna projekt för att erbjuda bygglösningar i trä?
– Det är naturligtvis jätteviktigt. Vi kommer att få flera leverantörer av KL-trä och flera sågverk ser på möjligheterna att bygga egna fabriker. Här gäller det inte bara att pressa fram KL-träskivor, det är också nödvändigt att träindustrin kan leverera det som byggindustrin behöver ha. Affärsutveckling krävs hos träindustrin och sågverken. Vad vill marknaden ha och hur vill de ha den?
Björn Asplind
På bilden:
Frostaliden i Skövde är enligt Susanne Rudenstam Sveriges just nu största pågående träbyggnadsprojekt.