Rasmusbyn – en by för alla
Myrina Invest AB bygger fyra gruppbostäder med fem lägenheter i varje hus, totalt blir det 20 lägenheter i Rasmusbyn mellan Lindesberg och Örebro. I april kan de första personerna tas emot på LSS-boendet i Järle.
Rasmusbyn är en plats för personer som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård med egna djur, skog och trädgård.
– Myrina Invests vd Sara Sjöborg Wik har en livsdröm att bygga ett boende med kvalitet. Rasmusbyn är ett modernt bykollektiv och vi vänder oss till personer över 20 år som har autism, Aspergers syndrom, lindrig utvecklingsstörning samt andra neuropsykiatriska funktionshinder, säger verksamhetsledaren Ihrene Söderlind.
I den nybyggda matsalen kommer gemensam lunch och middag att ätas på vardagar och en kock har anställts.
Daglig verksamhet
Daglig verksamhet kommer att bedrivas i Rasmusbyn. Här kommer hästar, kor, får och höns att användas.
– Vi kommer att jobba som man gjorde förr i tiden och ha hästen med oss i arbetet. Det ska inte vara någon stress här.
Rasmusbyn omfattar 30 hektar mark, häften är skog, hälften är åker. Förutom gruppbostäderna och matsalen byggs två villor för personalen och vagnslider.
– Det kommer att bli ungefär som bönderna arbetar, man både bor och arbetar på sin arbetsplats. Vi kommer att dela in den dagliga verksamheten i olika grupper; djurskötsel, skogsarbete, arbete på åkrarna samt jobb i köket och med den gemensamma tvätten, säger Ihrene Söderlind.
Gemensamhet
Rasmusbyn har en socialterapeutisk inriktning med antroposofiska influenser. Två viktiga ledord kännetecknar verksamheten:
* Alla ska känna sig behövda
* Det ska finnas en gemensamhet
– Många som har autism vill gärna isolera sig och vi ska göra vad vi kan för att försöka bryta det. Ett exempel är de stora burspråken i den vackra matsalen, som är till för dem som inte klarar av att vara med helt i gemenskapen. De kan komma undan litet grann och vi ska även sätta upp skärmar. Även i gruppbostäderna blir det burspråk för den som vill sitta litet för sig själv men ändå känna gemenskapen.
Social samvaro
Lägenheterna blir cirka 35 kvm med kök, allrum, sovalkov och toalett med dusch. Varje gruppbostad får utrymmen för social samvaro i kök, matrum och allrum med öppen spis. I allrummet kan man umgås utan att en tv stör samspelet.
Navet i byn blir den gamla mangårdsbyggnaden. Där finns kontor och samtalsrum på övre plan och på nedre plan kök, allrum och aktivitetsrum för samvaro och även tv. Byggnadens två flyglar blir dels en utslussningslägenhet och dels en stor lokal för aktiviteter som dans, teater, musik, Tai Chi och målning.
– Den största utmaningen just nu för oss är att fylla husen med personer som kan fungera tillsammans. Vi har väldigt många förfrågningar, avslutar Ihrene Söderlind.
Ska passa miljön
– Vi bygger Rasmusbyn så att det passar in i den gamla och lantliga miljön, det blir fasader i trä i falurött och i järnvitriol för att få en naturligt åldrad yta. Vid entréerna till gruppbostäderna blir det vagnslider nära vägen, precis som det var förr i tiden. Vi har också äldre detaljer med guldockra på fönster och dörrar. Vi bygger i en gammal stil, men det kommer att se nytt ut, säger projektledaren Thomas Lundström.
Den gamla ladugården renoveras till ett modernt stall. Mangårdsbyggnaden har rustats och anpassats för att klara av de krav som ställs när det gäller brand, utrymning och tillgänglighet.
– Vi bygger om ladugården ganska ordentligt, själva stallet ska till exempel vara en egen brandcell. Vi har också fått borra egen brunn för vatten och har löst el och avloppsfrågan med eget minireningsverk. Dessutom kommer vi att dra in fiber. Det ska vara fullt modernt i Rasmusbyn, avslutar Thomas Lundström.
Tomterna runt de nya byggnaderna är bara grovplanerade, tanken är att boende i dagverksamheten under handledning ska vara med och utforma utemiljön och finplaneringen efter de förutsättningar som finns. Rasmusbyn ska växa fram och de boende ska känna att de skapar något för framtiden.
Fakta: Rasmusbyn
Vad: Nybyggnad av gruppbostäder och villor i Järle
Byggherre: Rasmusbyns Fastighets AB som ägs av Myrina Invest AB
Total- och byggnadsentreprenör: Byggnor i Närke AB
Arkitekter: Bygd arkitektur Örebro AB, Sweco Architects AB
Björn Asplind