Sverige ett av världens mest attraktiva länder för företagstransaktioner och börsnoteringar
Sverige behåller sin position som det femte mest attraktiva landet för förvärv och fusioner samt börsnoteringar. Värdet av företagsaffärerna beräknas öka till 14,6 miljarder dollar och värdet på börsnoteringar beräknas uppgå till 2 miljarder dollar under 2017. Det visar Global Transactions Forecast, en ny rapport från advokatbyrån Baker McKenzie och Oxford Economics, som prognostiserar företagstransaktioner och börsnoteringar på 37 marknader fram till år 2020.
Trots en ökad ekonomisk och politisk osäkerhet under 2016, vilket ledde till en värdenedgång i den globala transaktionsaktiviteten jämfört med året innan, råder en försiktig optimism för företagsaffärer under 2017. I Sverige väntas aktiviteten på transaktionsmarknaden ta fart igen, för att nå en topp 2018. Värdet på det totala antalet företagsaffärer i Sverige beräknas 2017 uppgå till 14,6 miljarder dollar, för att nå en topp på 20,3 miljarder dollar 2018. Värdet på börsnoteringarna väntas minska något under 2017, för att sedan åter öka under 2018.
Globalt sett väntas värdet av företagstransaktionerna också öka fram till 2018, framförallt drivet av teknik- och healthcare-sektorn. Därefter väntas värdet av företagsaffärerna att minska. Även värdet av de globala börsnoteringarna spås öka under 2017, för att nå sitt högsta värde under 2018 och 2019.
I Nordamerika, som är en viktig drivkraft för den globala transaktionsaktiviteten, bromsade antalet transaktioner in med 15 procent från 2015 till 2016, bland annat på grund av osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet och en avmattning i råvarusektorerna. Transaktionsaktiviteten förväntas vara dämpad i regionen fram tills mer information har framkommit om president Donald Trumps hållning kring internationell handel och invandring.
I kontrast till resten av världen och vad som förväntats med anledning av oron kring den brittiska folkomröstningen i juni om EU-medlemskap, var det totala transaktionsvärdet för UK tämligen stabilt under 2016 med hjälp av ett antal så kallade mega deals . AB InBevs uppköp av SAB Miller för 101 miljarder dollar var en av dem. Bortsett från dessa mega deals skulle emellertid nivåerna ha varit lägre 2016 än 2015.
– Vi befinner oss i en omvälvande tid, men företagens starka balansräkningar, låga räntor och en måttlig tillväxt gör att vi ser med tillförsikt an på 2017 som transaktionsår. Även om årets första kvartal kommer att vara lugnt, så tror vi på en ökad aktivitet från andra kvartalet och framåt, både i Sverige och globalt, säger Anders Fast, Managing Partner på advokatbyrån Baker McKenzie i Stockholm.
Sverige attraktivt
Baker McKenzies och Oxford Economics rapport sammanfattar även 37 länders nuvarande ekonomiska förhållanden och rankar dem enligt en ”Transactions Attractiveness Indicator” i syfte att kartlägga hur attraktivt respektive land är för företagstransaktioner och börsnoteringar. Sverige behåller sin femteplats efter Hong Kong, Singapore, Schweiz och Nederländerna. Till några av de faktorer som gör Sverige attraktivt hör den låga kreditrisken, effektivitet i förvaltningen, legal struktur och att det är lätt att göra affärer här.
– Vi har ett mycket bra investeringsklimat i Sverige med ordning och reda i den offentliga ekonomin, en stark entreprenörsanda och know-how vilket leder till att det finns många tillväxtföretag. Det gör Sverige till ett attraktivt land, säger Anders Fast.Trots rapportens optimism poängterar Baker McKenzie och Oxford Economics att prognosen bland annat förutsätter en bra dialog mellan EU och UK, att den nya USA-administrationen antar en mindre protektionistisk hållning kring internationell handel än vad som kanske befaras, att Kina hanterar sin övergång till en mogen ekonomi och att eurozonens ekonomiska återhämtning fortsätter. Via rapporten kan läsaren få tillgång till ett digitalt verktyg som prognostiserar transaktioner, IPO-värden och volymer givet olika scenarios som stärker eller hotar den globala ekonomin.
Redaktionen