MSC Group: Delårsrapport Januari –Juni 2016
Januari – Juni 2016
- Nettoomsättningen uppgick till 83,6 (23,3) mkr
- Rörelseresultatet uppgick till -3,0 (0,4) mkr
- Resultat efter skatt uppgick till -3,4 (0,4) mkr
- Resultat per aktie uppgick till -0,24 (0,05) kr
April – Juni 2016
- Nettoomsättningen uppgick till 42,3 (11,5) mkr
- Rörelseresultatet uppgick till 0,1 (-0,1) mkr
- Resultat efter skatt uppgick till -0,1 (-0,1) mkr
- Resultat per aktie uppgick till -0,01 (-0,02) kr
Lars Save, VD:
– MSCs nettoomsättning för första halvåret 2016 ökade med hela 259 % jämfört med samma period föregående år och uppgick till 83 619 tkr. Detta är främst en effekt av konsolideringen av de under 2015 genomförda och integrerade förvärven av Racasse och Frontwalker. I slutet av det andra kvartalet har ett avtal tecknats om förvärv av minoriteten i vårt stora dotterbolag Frontwalker. Frontwalker kommer att redovisas som helägt dotterbolag från den 1 juli 2016, varefter samtliga bolag är helägda dotterbolag till moderbolaget MSC Group AB. I samband med detta genomförs ett snabbare integrationsarbete och Frontwalkers lokalkontor i Sundsvall, Uppsala, Stockholm och Malmö bolagiseras som dotterbolag med egna självständiga ledningar. Integrationsarbetet beräknas vara fullt genomfört under september i år.
– Vi har fortsatt haft både positiv och negativ omsättning på personal med en fortsatt svårighet att rekrytera nya medarbetare, speciellt i Stockholmsområdet. Vårt interna, absolut nödvändiga, strukturarbete har tagit längre tid än planerat vilket medfört att MSC inte fullt ut kunnat dra fördel av den ganska positiva konjunkturen för våra tjänster.
– Totalt har rörelseresultatet under första halvåret belastats med engångs-och strukturkostnader i samband med organisationsförändringar och integration av de olika rörelserna med ca 2 700 tkr. Men oräknat detta levererar MSC som koncern under första halvåret ett rörelseresultat som vi på inget sätt är nöjda med. Frågan är adresserad internt och vi hoppas och tror oss se en vändning under hösten. Beläggningen är acceptabel och just nu är det mer en fråga om leveranskapacitet än försäljning samt allmän god kostnadskontroll för att få en förbättrad lönsamhet i höst.
– Ledningen är helt fokuserad på att förvalta vår nya affärsvolym och vi har som kortsiktigt mål att förvandla detta till minst en branschgenomsnittlig lönsamhet på nedersta raden. Vi anser att vi fortsatt har medarbetarna, vi har kunderna och det finns definitivt en marknad för oss. Vi behöver påskynda förbättringarna i vårt interna arbetsflöde och minska vår overhead för att nå våra lönsamhetsmål överlag. Uppdelning av koncernen i åtta självständiga operativa enheter görs för att öka mätbarheten och tydliggöra ansvarstagandet för de olika operativa resultaten.
– Tillgången till rörelselikviditet är avgörande för att kunna fortsätta växa men framför allt för att en väsentligt större rörelse binder mer likviditet. Att investera i effektivitetshöjande strukturarbeten och nyrekryteringar är absolut nödvändigt vilket också drar extra likviditet under tiden. Koncernens löpande rörelsekapitalbehov är säkrat genom nya bankavtal och inlåning från ägarna och säljarreverser i samband med förvärven av minoriteterna i Frontwalker. Utvärderingar av tänkbara kompletterande förvärv sker löpande och vi upplever ingen större brist på tänkbara kandidater och hoppas kunna genomföra 1-2 förvärv under hösten.
Marknad och kunder
Marknadsförutsättningarna under 2016 måste anses vara goda, framförallt i Stockholms området. Här råder snarare leveranskapacitetsproblem än brist på efterfrågan. Med vår, volymmässigt, mycket större verksamhet och därmed naturliga marknadsnärvaro skall MSC kunna få sin beskärda andel även framöver. Vi har kunskapen, och leveransförmågan så det är helt upp till oss själva att få ordning på vår butik och det är vi på god väg med att genomföra.
Utsikter
Genom den, under 2015, tillförda affärsvolymen och de åtgärder som vi har sjösatt så kommer 2016 bli ett tillväxtår. MSC lämnar ingen specifik årsprognos.
Redaktionen